KandydaciStudenciPracownicyAbsolwenci

Wydział Technologii Żywności

Studia II Stopnia

 

W ramach II stopnia Wydział Technologii Żywności prowadzi studia na dwóch kierunkach:

 

 

 

Studia to najprzyjemniejszy okres w życiu. Właśnie wtedy poznajemy ludzi wywodzących się z różnych środowisk, mających czasami zupełnie odmienne podejście do spraw, które wydawać by się mogły oczywiste. Każdego roku Kierownictwo Wydziału organizuje Bal Technologa Żywności, podczas którego można poznać nowych ludzi i zawrzeć bliższe znajomości przy wspólnej zabawie. Właśnie te nieformalne spotkania pozwalają na scementowanie znajomości, które w przyszłości mogą okazać się bardzo przydatne. Naszym atutem jest fakt, że znajdujemy się w Królewskim Krakowie, gdzie każdy kamień ma swoją historię i ciągle coś się dzieje. Tutaj nie można się nudzić.

Absolwenci Wydziału znajdują zatrudnienie w zakładach przemysłu spożywczego – na różnych odpowiedzialnych i dobrze płatnych stanowiskach, jako nauczyciele w szkołach o profilach gastronomicznych, jako dietetycy, czy też w instytucjach prowadzących nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności (Sanepid, PIH).

 

Oto kilka opinii na temat studiów na Wydziale Technologii Żywności.

 

Renata Zając (studentka V roku)

 

Na Wydział Technologii Żywności dostałam się po liceum ogólnokształcącym. Ponieważ ukończyłam klasę o profilu biologiczno-chemicznym, łatwiej mi było poradzić sobie z dużą liczbą zajęć z chemii, w trakcie pierwszych lat studiów. Pewnym zaskoczeniem dla mnie była spora "dawka" przedmiotów technicznych, jednak z czasem okazały się one przydatne, gdyż ułatwiały one przyswajanie zagadnień, z jakimi zetknęłam się w ciągu studiów.Może kilka słów o Kadrze Wydziału. Należałoby wspomnieć o Pani Prodziekan ds. Studenckich, która jest osobą niezmiernie życzliwą i ugodową. Wykładowcy są przyjaźnie nastawieni, choć wiadomo zdarzają się wyjątki. W trakcie studiów nie stanowiło dla mnie problemu łączenie obowiązków studenta z pracą w restauracji. Zresztą fakt posiadania ważnych badan sanitarno-epidemiologicznych jest dużym ułatwieniem w staraniu się o pracę w branży gastronomicznej.

 

 Witold Muszyński (absolwent)

 

Zapotrzebowanie na absolwentów Technologii Żywności jest spore i będzie rosło, ponieważ branża przetwórstwa spożywczego rozwija się, co jest związane z rosnącą konsumpcją, jak również z poszukiwaniem przez producentów rynków zbytu za granicą. Myślę, że bardzo ważna dla studenta jest praca w czasie studiów, dzięki której może uczyć się samodzielności i wielu innych pozytywnych cech. Ja pracowałem w czasie studiów i nie ukrywam, że nie wszystkim profesorom na uczelni to się podobało, choć mnie bardzo pomogło w znalezieniu pracy. Obecnie pracuję jako Product Manager w Browarze. Pomimo faktu, że moja obecna praca nie wiąże się z technologią żywności w sensie dosłownym, a raczej z koordynacją pracy kilku działów przy wprowadzaniu nowych wyrobów, jednakże posiadanie wiedzy technicznej i wszechstronnego wykształcenia jest mi niezwykle przydatny. Wcześniej pracowałem jako technolog w firmie produkującej dodatki do przetwórstwa mięsnego, w której w pełni wykorzystywałem wiedzę nabytą w okresie studiów (zwłaszcza z Technologii Mięsa). Student również musi także zadbać sam o naukę języków obcych. U nas na uczelni podobała mi się bardzo elastyczność Pani Dziekan Genowefy Bonczar, dzięki której nie tylko ja, ale i wielu moich kolegów i koleżanek mogło wyjechać w celach zarobkowych i językowych za granicę. Podczas studiów, oprócz nauki miałem możliwość zawarcia wspaniałych znajomości, które pielęgnuję nadal. Odwiedzamy się na weselach i różnych imprezach, kiedy tylko nadarzy się okazja. Myślę, że to jest duży plus tej uczelni. Bal Technologa również jest tym, czym można się pochwalić. Podsumowując, dzięki studiom na Wydziale Technologii Żywności zawarłem wspaniałe znajomości, miałem możliwość pracy (niestety nie bez przeszkód) oraz brałem udział w niezapomnianych imprezach w stolicy studenckiej Polski.

 

 Paulina Wrona, absolwentka WTŻ

 

Dlaczego warto studiować na WTŻ? Studia na Wydziale Technologii Żywności są bardzo ciekawe, przede wszystkim  dlatego, że dotyczą tematów bardzo bliskich każdemu człowiekowi – żywności. Zdobyta wiedza daje możliwość zdobycia atrakcyjnej pracy, w różnych gałęziach przemysłu spożywczego, na różnych stanowiskach – w produkcji lub kontroli jakości. Poza tym nabytą wiedzę można wykorzystywać w codziennym życiu. W trakcie studiów można odbywać praktyki w zakładach przemysłu spożywczego poza granicami Polski, np. w Irlandii, Holandii czy w Wielkiej Brytanii. Po ukończeniu studiów każdy absolwent Wydziału Technologii Żywności wie, jak prawidłowo i zdrowo się odżywiać, w jaki sposób wspomagać leczenie różnych chorób odpowiednią dietą i jak działa jego organizm. Oprócz tego, zajęcia odbywają się w nowym budynku, w salach i laboratoriach wyposażonych w nowoczesny sprzęt. Zajęcia są bardzo interesujące, dotyczą każdego rodzaju żywności. Wielu produktów spożywczych można spróbować w trakcie ćwiczeń lub zbadać przyniesione przez siebie produkty. Prowadzący są mili i pomocni, a zajęcia są prowadzone w przyjaznej atmosferze.

 

Anonimowa absolwentka

 

Technologia żywności jest niewątpliwie jednym z ciekawszych kierunków, oferowanych przez szkolnictwo wyższe. Zdecydowanie są to studia dla osób, które zainteresowane są zarówno sposobem odżywiania (układaniem diet, działaniem profilaktycznym wybranych surowców spożywczych, dietoterapią), jak i przygotowaniem oraz przetwarzaniem surowców spożywczych łącznie z kontrolą jakości tych produktów. Wydział Technologii Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie oferuje bardzo ciekawy program studiów, w którym obok przedmiotów ścisłych i biologicznych, prowadzone są przedmioty technologiczne pozwalające na dobre poznanie poszczególnych branży przemysłu spożywczego. Niezaprzeczalnie znaczącym atutem Wydziału jest nowoczesny budynek, wyposażony w specjalistyczny sprzęt zarówno laboratoryjny, jak i przemysłowy, co dodatkowo sprawia, że zajęcia są interesujące i pozwalają na poznanie współczesnych metod badawczych i innowacyjnych technologii produkcji. Miła i przyjazna atmosfera, pomimo wymagań stawianych przez wykładowców sprawia, że studiowanie staje się satysfakcjonujące. Osoby, które chcą rozwijać swoje umiejętności i zainteresowania, mogą wykazać się aktywną działalnością w Kole Naukowym Technologii Żywności, bądź innych licznych organizacjach studenckich, działających na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.

 

 

 

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie 31-120 Kraków, Al. Mickiewicza 21, fax: 12 633 62 45, 2009-2013    Redaktor    Polityka cookies