KandydaciStudenciPracownicyAbsolwenci

Wydział Technologii Żywności

Oferta naukowo-badawcza

 

1. KATEDRA ANALIZY I OCENY JAKOSCI ŻYWNOŚCI

 

Profil badawczy

  • Ocena sensoryczna produktów żywnościowych.
  • Badania fizykochemiczne produktów spożywczych obejmujące oznaczenia zawartości : tłuszczu, białka, węglowodanów, składników mineralnych, witamin oraz analiza barwy, badania właściwości reologicznych produktów spożywczych (charakterystyka kleikowania, krzywe płynięcia, profil tekstury).
  • Wyodrębnianie skrobi z różnych gatunków roślin oraz jej analiza fizykochemiczna.
  • Chemiczna modyfikacja skrobi różnego pochodzenia botanicznego (m.in. utlenianie, fosforylacja).
  • Enzymatyczna modyfikacja skrobi.
  • Badania interakcji skrobi z zamiennikami sacharozy, hydrokoloidami oraz składnikami mineralnymi.
  • Ocena właściwości przeciwutleniających ekstraktów nasion i kiełków roślin.
  • Analiza właściwości przeciwutleniających miodów i produktów pszczelich.

 

Kursy, szkolenia, studia podyplomowe, inne

  • Szkolenia z zakresu analizy sensorycznej produktów spożywczych.
  • Studia podyplomowe: Jakość żywności i systemy jej gwarantowania.

 

Zaplecze badawcze

  • Laboratoria:
    • Sensoryczne;
    • Fizykochemiczne;
    • Chromatograficzne.

 

Aparatura specjalistyczna

  • Wysokosprawna chromatografia cieczowa HPLC;
  • Chromatografia żelowa GPC;
  • Spektofotometr do oceny barwy produktów;
  • Absorbcyjny spektrometr atomowy ASA;
  • Lepkościomierz RVA;
  • Teksturometr; zestaw do oznaczania tłuszczu metodą Soxhleta;
  • Zestaw do oznaczania białka metodą Kjeldahla;
  • Wyparka;
  • Zestaw do oznaczania aktywności wodnej produktów spożywczych;
  • Spektrofotometr UV;
  • Polarymetr;
  • Wiskozymetr kapilarny.

 

Oferta dla biznesu

  • Analiza:
    • Analiza sensoryczna produktów spożywczych.
    • Badanie właściwości fizykochemicznych surowców, półproduktów i produktów spożywczych.
  • Doradztwo:
    • Analiza sensoryczna artykułów żywnościowych.
    • Analiza zawartości składników odżywczych.
    • W zakresie metodyk analiz fizykochemicznych produktów spożywczych.
  • Konsultacje:
    • W zakresie profilu badawczego Katedry.

 


2. KATEDRA BIOTECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

 

Profil badawczy

Działalność naukowa jednostki skoncentrowana jest wokół zastosowania enzymów w procesach technologicznych w produkcji pieczywa, soków owocowo-warzywnych oraz przemyśle paszowym. Szczególne zainteresowanie obejmuje enzymy fosforolityczne odpowiedzialne za degradacje antyodżywczego czynnika – kwasu fitynowego do biologicznie aktywnych form - fosforanów mio-inozytolu wchodzących w skład nowych artykułów spożywczych o własnościach funkcjonalnych.Istotne miejsce zajmują także badania służące opracowaniu efektywnej metody enzymatycznej izolacji pektyny, która byłaby alternatywą wobec stosowanej dotychczas w przemyśle spożywczym metody kwasowej. Jednym z kierunków badawczych Katedry jest otrzymanie z nasion roślin strączkowych produktów na drodze fermentacji na podłożu stałym, z zastosowaniem szczepów grzybów strzępkowych i bakterii kwasu mlekowego. Celem prowadzonych fermentacji jest poprawa wartości odżywczej bądź wzbogacenie produktów w związki bioaktywne. Profil badawczy Katedry obejmuje również izolacje i hodowle komórek pierwotnych nabłonka jelita oraz analizę ekspresji markerów różnicowania tych komórek. Szczególne znaczenie mają badania nad różnicowaniem komórek Caco-2 do komórek M w hodowlach mieszanych z limfocytami - stworzenie modelu nabłonka pokrywającego kępki Peyer'a in vitro w celu wykorzystania go do badania transportu przez nabłonek alergenów pokarmowych. Kolejny nurt badawczy to ocena jakościowa żywności genetycznie modyfikowanej oraz pasz przy wykorzystaniu zestawów do izolacji i oczyszczania DNA, a następnie monitorowaniu potencjalnych transgenów technikami PCR.

 

Główne problemy badawcze skupiają się na:

  • Efektywności preparatów enzymatycznych w żywieniu drobiu szacowanej in vitro i w doświadczeniach żywieniowych;
  • Optymalizacji biosyntezy wieloaktywnościowych i wielofunkcyjnych preparatów enzymatycznych dla przemysłu paszowego;
  • Produktach enzymatycznej degradacji fitynianów jako składników żywności funkcjonalnej;
  • Nowych zastosowaniach preparatów enzymatycznych w żywności i żywieniu;
  • Produktach fermentowanych metodą tempeh;
  • Preparatach enzymów rozluźniających tkanki roślinne;
  • Katechinach jako stabilizatorach żywności;
  • Hodowlach komórek zwierzęcych in vitro;
  • Detekcji żywności GMO.

 

Projekty badawczo – rozwojowe

  • Granty:
    • 2013 – obecnie, NCN OPUS: „Wpływ bakterii probiotycznych oraz ligandów receptorów Toll-podobnych na wzrost i różnicowanie komórek nabłonkowych jelita cienkiego - badania w modelu organotypowej hodowli trójwymiarowej pochodzącej z zarodków kurzych”.
    • 2011 – obecnie, FNP POMOST: „Molecular Mechanisms of anticancer effects of Peroxisome Proliferator Activated Receptor Ralpha acitvation by fatty acids and fenofibrate in tumor cells.
    • 2010-2011, Grant habilitacyjny NCN:1762: "Katechiny zielonej herbaty, jako naturalne stabilizatory wysokotłuszczowych produktów żywności pochodzenia zwierzęcego, o działaniu prozdrowotnym".
    • 2009-2012, Grant własny NCN:1706: "Wpływ mio-inozytolu oraz enzymatycznie generowanego mio-inozytolu na parametry produkcji, metabolizm P i Ca na odpowiedź immunologiczna u drobiu".
    • 2008-2011, Grant NCN: N N302 130834: "Model zróżnicowanego nabłonka jelita kurzego in vitro jako narzędzie do oceny immunomodulacyjnej roli śluzówki przewodu pokarmowego".
    • 2002, Grant promotorski 3 P06Z 072 22: "Profilowanie składu enzymów fosfolitycznych grzybni Aspergillus niger w celu wykorzystania jej jako biokatalizatora dla przemysłu drobiarskiego".
    • 2001-2004, Grant KBN 6 P06E 052 20: "Efekty żywieniowe różnicowania stopnia konwersji fitynianów przy zmiennych poziomach defosforylacji pasz".
    • 2001-2004, Grant zamawiany KBN PBZ-KBN/021/P06/31: "Produkty enzymatycznej konwersacji fitynianów jako składniki żywności funkcjonalnej".
    • 2001-2002, Grant promotorski 6 P06T 034 21: "Badania nad dostosowaniem preparatu pektolitycznego Pektopol PT 400 dla przemysłu paszowego".
    • 1997-2000, Grant United States Department of Agriculture: "Enzymes as a phosphorus management tools in poultry production" (wspólnie z dr David R. Ledoux, Animal Science Research Center, University of Missouri - Columbia).
    • 1996-1999, Grant KBN P06E 001 11: "Jednoczesne stosowanie enzymów fosfolitycznych i obniżających lepkość w paszach dla drobiu zawierających pszenicę".
    • 1991, Grant badawczy Ministerstwa Edukacji Narodowej RP: "Enzymatyczna konwersja fitynianów żywności i pasz".

 

Zaplecze badawcze

Pracownicy realizujący badania mają do dyspozycji dwie klimatyzowane pracownie analityczne wyposażone w specjalistyczny sprzęt, a także pracownię GMO wyposażoną w aparaturę do prowadzenia hodowli komórkowych in vitro, pożywkarnię wykorzystywaną do przygotowywania i sterylizacji podłoży mikrobiologicznych oraz boks do szczepień wyposażony w komorę laminarną i inkubatory do hodowli kultur mikrobiologicznych. W piwnicy budynku znajduje się pracownia  odwróconej mikroskopii fluorescencyjnej.

 

Aparatura specjalistyczna

  • Wysokociśnieniowy chromatograf cieczowy Dionex UltiMate 3000 HPLC z zestawem detektorów;
  • System HPLC do oczyszczania i izolacji białek BioRad BioLogic DuoFlow System;
  • Wielozadaniowy spektrofotometr AnalytikJena SPECORD 40;
  • Dwa spektrofotometry jednowiązkowe AnalytikJena SPEKOL 1500;
  • Czytnik mikropłytek 96 dołkowych BioRad Model 680 Microplate Reader;
  • Spektrofotometrem UV/Vis NanoDrop ND-1000;
  • Termocykler Eppendorf Mastercycler 5333;
  • Zestaw do elektroforezy BioRad (zasilacz BioRad PowerPac Basic, aparat BioRad Mini-Protean Tetra cell oraz BioRad Sub-Cell GT);
  • Wirówka  MPW 350R;
  • Wirówka  Thermo IEC CL31R Multispeed;
  • Komora laminarna Lamil 13 UV;
  • Komora laminarna II klasy bezpieczeństwa  Thermo Msc-Advantage;
  • Cieplarki  Incucell 55 i 111;
  • Inkubator z atmosferą CO2  Thermo Forma Series II 311;
  • Mikroskop biologiczny odwrócony  Meiji Techno TC5400;
  • Odwrócony mikroskop fluorescencyjny  Zeiss Axio Observer.Z1;
  • Wagosuszarka WPS 110S;
  • Urządzenie do homogenizacji ultradźwiękowej  Labsonic P B.Braun Biotech Int.;
  • Luminometr  GloMax 20/20;
  • Dwa autoklawy ASVE o pojemności 80-90l;
  • Piec muflowy FCF 5SM;
  • Suszarka SLW115STD;
  • Szafa chłodnicza BOLARUS S-711.

                

Oferta dla biznesu

  • Analiza:
    • Wielofunkcyjnych i wieloaktywnościowych biokatalizatorów dla przemysłu paszowego i spożywczego.
    • Enzymatycznych modyfikacji technologii w przemyśle spożywczym i paszowym.
    • Zawartości fitynianów i izomerów inozytolu w składnikach żywności i pasz.
    • Aktywności antyoksydacyjnej.
    • Izolacja materiału genetycznego.
  • Doradztwo:
    • W obszarze badań i analiz prowadzonych w Katedrze.
  • Konsultacje:
    • W obszarach badań i analiz prowadzonych w Katedrze.

 

Współpraca z podmiotami zewnętrznymi

  • Podmioty krajowe:
    • Katedry Uniwersytetu Rolniczego (zlecenia wewnętrzne, umowy);
    • Instytut Zootechniki PIB Balice, Zakład Żywienia Zwierząt, Aleksandrowice;
    • Alima - Gerber S.A., Rzeszów;
    • Instytut Biotechnologii Surowic i Szczepionek, BIOMED S.A., Kraków;
    • Pektopol Sp. z o. o., Jasło.
  • Podmioty zagraniczne:
    • AB Enzymes OY, Finlandia i  AB Enzymes GmbH, Darmstadt, Niemcy;
    • Instytut Zootechniki -Louisiana State University, Health Sciences Center, New Orleans, USA;
    • University of Missouri, Animal Science Research Center, Columbia, USA.

 

3. KATEDRA CHŁODNICTWA I KONCENTRATÓW SPOŻYWCZYCH

 

Profil badawczy

  • Optymalizacja i doskonalenie procesów technologicznych w chłodnictwie oraz zamrażalnictwie żywności.
  • Optymalizacja procesów technologicznych otrzymywania składników i półproduktów koncentratów spożywczych.
  • Przechowywanie a jakość i trwałość surowców oraz produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
  • Operacje i procesy jednostkowe w technologii  żywności.
  • Zastosowanie preparatów enzymatycznych do modyfikacji białek żywności.
  • Doskonalenie sposobów otrzymywania koncentratów witaminowych, barwiących oraz odżywczych z surowców roślinnych.
  • Analiza wpływu surowców i metod przetwarzania na teksturę produktów spożywczych.
  • Technologia i trwałość niskoprzetworzonych produktów spożywczych.
  • Aminy biogenne i heterocykliczne aminy aromatyczne jako zagrożenia w żywności.

 

Kursy, szkolenia, studia podyplomowe, inne

  • Technologia chłodnictwa i przechowalnictwo żywności.
  • Technologia koncentratów spożywczych.
  • Badania jakości produktów spożywczych.

 

Zaplecze badawcze

  • Laboratoria:
    • Chłodniczo-technologiczne;
    • Chemiczno-dydaktyczne;
    • Pracownia;
    • Pokój aparaturowy.
  • Pracownie:
    • Chromatografii i elektroforezy;
    • Spektrofotometryczna i spektrofluorymetryczna;
    • Analiz tekstualnych;
    • Mikrobiologiczna.

 

Aparatura specjalistyczna

  • Chromatograf cieczowy HPLC LaChrom (Merck-Hitachi);
  • Analizator tekstury TA-XT2;
  • Zestaw do filtracji żelowej (Pharmacia);
  • Spektrofotometr UV-VIS;
  • Spektrofotometr do analizy barwy CM-5  (Konica Minolta);
  • Wielofunkcyjny analizator elektrochemiczny EA9;
  • Spektrofluorymetr Cary Eclipse;
  • Zestaw do elektroforezy PAGE-SDS;
  • Zestaw do oznaczania białka metodą Kjeldahla;
  • Mineralizator K-424/435 Buchi i destylarka B-324 Buchi;
  • Zestaw do elektrosyntezy z multimetrami cyfrowymi ME-31 i ME-32 oraz elektrodami;
  • Stomacher 80 BA 7020.

          

Oferta dla biznesu

  • Analiza:
    • Badania przechowalnicze i przyspieszone testy określania trwałości żywności.
    • Podstawowe analizy chemiczne (białko, tłuszcz, sucha masa, popiół) i mikrobiologiczne żywności oraz ocena jakości surowców i produktów spożywczych.
    • Zamrażanie i liofilizacja materiałów biologicznych, produktów spożywczych, kosmetycznych i farmaceutycznych.
    • Enzymatyczna modyfikacja białek żywności.
    • Kształtowanie i badanie tekstury surowców i produktów spożywczych.
  • Doradztwo:
    • Dobór parametrów chłodniczego zabezpieczania żywności.
    • Doradztwo w zakresie przechowalnictwa i zwiększania trwałości żywności.
    • Opracowywanie technologii nowych produktów żywnościowych (np. koncentratów spożywczych).
    • Właściwości prozdrowotne (m.in. antyoksydacyjne) produktów spożywczych.
  • Konsultacje:
    • Chłodnictwo i przechowalnictwo żywności.
    • Konsultacje nt. stabilności przechowalniczej żywności.
    • Technologia koncentratów spożywczych.
  • Technologie z przeznaczeniem do wdrożenia:
    • Technologia hydrolizatów białkowych.
    • Technologia nowych produktów rybnych (np.typu „gravad”).
    • Technologia produktów mrożonych.
    • Technologia koncentratów spożywczych.
  • Prawa własności przemysłowej (patenty/wzory użytkowe, zgłoszenia patentowe, certyfikaty):
    • Zgłoszenie patentowe  dotyczące wytwarzania koncentratów białkowych z surowców pochodzenia zwierzęcego.
    • Zgłoszenie patentowe dotyczące sposobu konserwacji trzustki bydlęcej dla celów farmaceutycznych.

 

4. KATEDRA PRZETWÓRSTWA PRODUKTÓW ZWIERZĘCYCH

 

Profil badawczy

  • Z zakresu technologii mięsa:
    • Wpływ czynników przyżyciowych i poubojowych na właściwości jakościowe surowców rzeźnych (wieprzowych, wołowych, cielęcych, baranich, drobiowych, ryb).
    • Ocena stopnia zaawansowania endo- i egzogennych przemian fizyko-chemicznych oraz biochemicznych surowców rzeźnych.
    • Ocena stopnia zaawansowania endo- i egzogennych przemian fizyko-chemicznych oraz biochemicznych wyrobów mięsnych.
    • Badanie mikrostruktury oraz tekstury mięsa i wyrobów mięsnych.
    • Opracowanie technologii produkcji niskotłuszczowych przetworów mięsnych z wykorzystaniem mięsa czerwonego, drobiu i ryb.
    • Opracowanie technologii produkcji wyrobów mięsnych o właściwościach funkcjonalnych i prozdrowotnych.
    • Projektowanie nowych wyrobów mięsnych w oparciu o tradycyjne receptury.
    • Ocena wartości odżywczej oraz jakości sensorycznej mięsa i wyrobów mięsnych.
    • Wpływ czynników środowiskowych na wzrost mikroflory ubojni i zakładów przetwórstwa mięsnego.
    • Analiza składu mikroflory mięsa i wyrobów mięsnych.
  • Z zakresu technologii mleka:
    • Ocena wpływu różnych czynników na przydatność technologiczną mleka krowiego, owczego, koziego i oślego.
    • Opracowanie technologii produkcji mlecznych napojów fermentowanych i serów o lepszych właściwości funkcjonalnych.
    • Czynniki warunkujące zawartość cholesterolu w mleku i produktach mleczarskich.
    • Wpływ wybranych czynników  na zawartość substancji bioaktywnych w mleku i fermentowanych produktach mleczarskich.
    • Wykorzystanie serwatki do produkcji fermentowanych napojów serwatkowo-owocowo-warzywnych.
    • Tekstura i mikrostruktura produktów mleczarskich.
    • Możliwości wykorzystania mikrobiologicznej transglutaminazy w przetwórstwie mleka.
    • Wzbogacanie produktów mleczarskich składnikami o wysokiej aktywności przeciwutleniającej (herbata, warzywa, zioła, owoce dziko rosnące).
    • Proteoliza w mleku i produktach mleczarskich.
    • Zastosowanie wysokiego ciśnienia hydrostatycznego w przetwórstwie mleka.
    • Badania zawartości lotnych związków zapachowych w serach.
    • Ocena jakości produktów mleczarskich z produkcji przemysłowej i farmerskiej.

 

Projekty badawczo – rozwojowe

  • Granty:
    • Właściwości denitryfikujące, aromatyzujące i zakwaszające bakterii kwasu mlekowego oraz ziarniaków izolowanych z tradycyjnych surowych wyrobów mięsnych fermentowanych.

 

Kursy, szkolenia, studia podyplomowe, inne

  • Szkolenia w zakresie produkcji:
    • Mięsa kulinarnego i wyrobów mięsnych;
    • Mlecznych napojów fermentowanych, serów i lodów.

 

Zaplecze badawcze

  • 2 Laboratoria badawcze.
  • 2 Laboratoria technologiczne.
  • 2 Laboratoria mikrobiologiczne.
  • 3 Laboratoria aparaturowe.
  • Pokój oceny sensorycznej.

 

Aparatura specjalistyczna

  • Uniwersalny analizator tekstury TA-XTplus;
  • Aparat do elektroforezy BioRad Mini Protean;
  • Chromatograf cieczowy HPLC Thermoscientific;
  • Różnicowy kalorymetr skaningowy DSC Shimadzu;
  • Spektrofotometr pomiaru barwy Konica Minolta;
  • Urządzenie do oznaczania aktywności wody LabMaster aw;
  • Analizator związków azotowych Büchi;
  • Urządzenie do ekstrakcji tłuszczu Tecator.

 

Oferta dla biznesu

  • Analiza:
    • Ocena fizykochemiczna surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.
    • Ocena wartości odżywczej surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.
  • Doradztwo:
    • Doradztwo w zakresie wdrażania zasad dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej (GMP i GHP) oraz systemu HACCP w przemyśle spożywczym.
  • Konsultacje:
    • W zakresie przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego.
    • W zakresie metod badania jakości produktów mięsnych i mleczarskich.
  • Technologie z przeznaczeniem do wdrożenia:
    • Produkcja wędlin z mięsa czerwonego z dodatkiem przetworzonego owsa - parówki pod nazwa zastrzeżoną: OWIESKI (dr inż. M. Walczycka), wdrożenie w Zakładzie Mięsnym WOLAS I KASTELIK w Wadowicach.
    • Kiełbasy jagnięco-wieprzowe z dodatkiem ziół.
    • Wędzone pieczenie i wędzonki jagnięce z dodatkiem ziół jako przykład dań gotowych typu „ready to eat”. Wdrożenia w Zakładzie JANAS SP. JAWNA w Nowym Targu.
  • Prawa własności przemysłowej (patenty/wzory użytkowe, zgłoszenia patentowe, certyfikaty):
    • Patenty/wzory użytkowe:
      • Płyn serwatkowy do higieny intymnej kobiet (P.389814).
    • Zgłoszenia patentowe:
      • Preparat kosmetyczny do pielęgnacji skóry (P.400992).
      • Sposób wytwarzania preparatu kosmetycznego zawierającego koncentrat białek serwatkowych (P.402778).

 

Współpraca z podmiotami zewnętrznymi

 

  • Podmioty krajowe:
    • SERTOP Sp.z o.o. Tychy.
    • Mlekovita Zakopane.
    • SM Nowy Targ.
    • OSM Miechów.
    • OSM Limanowa.
    • Zakład Mięsny „Wolas i Kastelik” Wadowice.
    • PPHU „Janas” Nowy Targ.
    • „Konspol S.A.” Nowy Sącz.
    • Zakład Mięsny „Wędzonka” Myślenice.
    • Zakład Produkcyjny Salami „Sokołów S.A” Dębica.
    • Zakład Mięsny „Kabanos” Jabłonka.
    • Zakład Mięsny „Taurus” Pilzno.
    • Zakład Mięsny „Markam” Kasinka Mała
    • PPHU DoraFood Chorzów,
    • CEDROB Niepołomice.
  • Podmioty zagraniczne:
    • ISARA Francja.
    • Inst. w Wageningen Holandia.
    • Uniw. Wet.-Roln. Cluj-Napoca Rumunia.
    • Univ. of Thesaloniki Grecja.
    • Univ. of Padova Włochy.
    • Nitra Univ. Słowacja.

 

 

5. KATEDRA TECHNOLOGII OWOCÓW, WARZYW I GRZYBÓW

 

Profil badawczy

Problematyka badawcza Katedry sprowadza się do wielokierunkowych badań nad charakterystyką cech jakościowych i optymalizacją wykorzystania w przemyśle owocowo-warzywnym surowców pochodzenia roślinnego ze szczególnym uwzględnieniem warzyw i owoców mało dotychczas wykorzystywanych bądź nie stosowanych w przetwórstwie a dających w warunkach glebowo-klimatycznych Polski co najmniej porównywalne plony pod względem ich jakości i wysokości w odniesieniu do dotychczas masowo uprawianych. Ponadto w badaniach uwzględnione są także grzyby jadalne. Badania mają charakter interdyscyplinarny, uwzględniają sposoby uprawy surowca, odmiany, terminy pozyskiwania, stopnie dojrzałości, wielkości owoców, przechowywanie przed przerobem oraz różne kierunki wykorzystania surowca w przerobie. Obejmują również określenie zawartości składników odżywczych, składników mineralnych, witamin, barwników, aktywności przeciwutleniającej, związków nieodżywczych oraz azotanów, azotynów i metali ciężkich w surowcu a także ich zachowanie w produkcie finalnym, przy czym wyroby gotowe poddawane są również ocenie organoleptycznej. Takie podejście do badań uznano za szczególnie istotne, gdyż pozwala ono ustalić w sposób obiektywny czynniki warunkujące jakość surowców ogrodniczych dla przetwórstwa oraz ich wpływ na wartość biologiczną i organoleptyczną produktów finalnych. Prowadzone badania mają między innymi na celu otrzymanie produktów, które zachowują wyższą wartość biologiczną i odżywczą, tak aby dostarczyć konsumentowi wartościowych żywieniowo produktów. Prowadzone badania dotyczą w dużym stopniu surowców ogrodniczych i grzybów, które są pozyskiwane w regionach o niskim stopniu rozwoju (Np. rejon Podkarpacia), dotyczą także technologii otrzymywania artykułów z owoców, warzyw i grzybów, których produkcja może być realizowana w małych, często rodzinnych zakładach. Efektem końcowym prowadzonych badań jest najczęściej propozycja nowego asortymentu konserw lub przetworów w grupie produktów dostarczających witamin, związków o charakterze przeciwutleniaczy i soli mineralnych a także produktów o znacznej wartości odżywczej. Asortyment wyrobów będących przedmiotem badań jest możliwy do wyprodukowania z krajowego surowca przez krajowy przemysł owocowo-warzywny, gdyż w prezentowanych opracowaniach jest podawana technologia przerobu.

 

Projekty badawczo – rozwojowe

  • Granty: 
    • Wpływ blanszowania mikrofalami na jakość mrożonej pieczarki dwuzarodnikowej.
    • Wpływ metody nasączania próżniowego na jakość podgrzybka brunatnego podczas zamrażalniczego składowania.
    • Wpływ obróbki kulinarnej na jakość owocników wybranych grzybów leśnych.

 

Kursy, szkolenia, studia podyplomowe, inne

  • Studia podyplomowe:
    • „Bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym” – najnowsze zasady funkcjonowania systemów bezpieczeństwa żywności (GHP,GMP, HACCP, GLOBALGAP), system zarządzania jakością ISO 9001:2000, systemy sieci handlowych BRC, IFS. W ramach studiów istnieje możliwość uzyskania „Certyfikatu audytora wewnętrznego systemów zarządzania jakością oraz HACCP (ISO 22000)”,  „Certyfikatu audytora sieci handlowych - BRC, IFS” oraz „certyfikatu GlobalGAP”
  • Wykłady w ramach Uniwersytetu Otwartego:
    • Zagrożenia zdrowotne związane z żywnością;
    • Ochrona konsumentów, a systemy zabezpieczenia bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym.
  • Wykłady w ramach Uniwersytetu III wieku:
    • Produkty regionalne pochodzenia roślinnego;
    • Zafałszowania żywności pochodzenie roślinnego;
    • Grzyby w przetwórstwie;
    • Grzyby jadalne-prawdy i mity.
  • Wykłady  w ramach konferencji szkoleniowych:
    • Przetwórstwo na poziomie  gospodarstwa, systemy produkcji surowców i mała przedsiębiorczość;
    • Produkcja zgodnie z przepisami,  funkcjonowanie gospodarstw w systemach bezpieczeństwa produkcji żywności w zakresie produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego;
    • Strategia branży sokowniczej na trudne czasy;
    • Nowe surowce i innowacyjne technologie w przetwórstwie owoców i warzyw.

 

Zaplecze badawcze

  • Pracownia magistrantów - 27,5 m (1 pomieszczenie);
  • Pracownia aparaturowa - 73,4 m (3 pomieszczenia);
  • Pracownia techniczno-technologiczna- 69,1 (2 pomieszczenia);
  • Pracownia chemiczna-134,7 (4 pomieszczenia).

 

Aparatura specjalistyczna

  • Aparat do oznaczania białka firmy Bűschi – destilation unit B-324;
  • Piec do spalań firmy Wabertherm;
  • Aparat do oznaczania białka firmy Bűschi – digestion unit K-424;
  • Aparat do oczyszczania wody z odwróconą osmozą firmy Aqua-lab;
  • Chromatograf cieczowy firmy Hitachi z detektorem fluorescencyjnym L-7480;
  • Detektorem UV-VIS L-7420 i autosamplerem;
  • Chromatograf cieczowy firmy Dionex Thermo Scientific Ultimate 3000;
  • Komora do oczyszczania prób firmy Baker spe 12-G;
  • Aparat do oznaczania aktywności wody AQUA LAB 4TE;
  • Aparat do oznaczania barwy firmy Minolta CM-3500d;
  • Wyparka próżniowa firmy Heidolph;
  • Spektrofotometr firmy Shimadzu UV-160 A;
  • Refraktometr RL3;
  • Spektrofotometr firmy Hitachi U-2900;
  • Liofilizator Christ Gamma 1-16 LSC;
  • Komora klimatyczna do głębokiego mrożenia;
  • Wirówka laboratoryjna z chłodzeniem firmy Heraeus.

           

Oferta dla biznesu

  • Analiza:
    • Przetwórstwo owoców, warzyw i grzybów – doradztwo w zakresie uruchomienia  iprowadzenia przedsiębiorstwa, szczególnie typu Małych i Średnich Przedsiębiorstw konsultacje technologiczne, pomoc w opracowaniu nowych wyrobów, ocena jakości produktów.
    • Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa, w tym gospodarstwa agroturystycznego,  systemy produkcji surowców i mała przedsiębiorczość.
  • Doradztwo:
    • Przetwórstwo owoców, warzyw i grzybów – doradztwo w zakresie uruchomienia  iprowadzenia przedsiębiorstwa, szczególnie typu Małych i Średnich Przedsiębiorstw konsultacje technologiczne, pomoc w opracowaniu nowych wyrobów, ocena jakości produktów.
    • Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa, w tym gospodarstwa agroturystycznego,  systemy produkcji surowców i mała przedsiębiorczość.
  • Konsultacje:
    • Przetwórstwo owoców, warzyw i grzybów – doradztwo w zakresie uruchomienia  iprowadzenia przedsiębiorstwa, szczególnie typu Małych i Średnich Przedsiębiorstw konsultacje technologiczne, pomoc w opracowaniu nowych wyrobów, ocena jakości produktów.
    • Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa, w tym gospodarstwa agroturystycznego,  systemy produkcji surowców i mała przedsiębiorczość.
  • Technologie z przeznaczeniem do wdrożenia::
    • Opracowanie procesów technologicznych produkcji konserw i przetworów z owoców, warzyw i grzybów, ze szczególnym uwzględnieniem optymalnego doboru surowca, warunków obróbki wstępnej oraz parametrów procesu mających zasadniczy wpływ na jakość końcową produktów.
  • Prawa własności przemysłowej (patenty/wzory użytkowe, zgłoszenia patentowe, certyfikaty):
    • Tabaszewska M., Grega T., Skora E.,  P.400991 - Sposób wytwarzania preparatu kosmetycznego zawierającego koncentrat białek serwatkowych – 1.10.2012.
    • Tabaszewska M., Grega T., Skora E.P. 400992 – Preparat kosmetyczny do pielęgnacji skóry – 1.10.2012.
    • Tabaszewska M., Grega T., Skora E.P.402778 – Sposób wytwarzania preparatu kosmetycznego zawierającego koncentrat białek serwatkowych – 15.02.2013.

 

 


6. KATEDRA TECHNOLOGII FERMENTACJI I MIKROBIOLOGII TECHNICZNEJ

 

Profil badawczy

  • Działalność naukowo-badawcza jednostki dotyczy przede wszystkim doskonalenia procesów technologicznych w produkcji napojów alkoholowych i bezalkoholowych, kwasów organicznych i drożdży, a także zmian jakościowych i stabilności tych produktów w różnych warunkach przechowywania.

  • Obiekt badań stanowią między innymi przemysłowe i dzikie szczepy drożdży, optymalizacja warunków hodowli mikroorganizmów z uwzględnieniem roli jonów metali, ich skutków oddziaływania na przyrost biomasy komórek oraz cechy użytkowe. Prowadzi się kontrolę surowców używanych w produkcji oraz przebiegu procesów technologicznych w przemyśle browarniczym, winiarskim, gorzelniczym, wód mineralnych i produkcji drożdży piekarskich. Szczególne znaczenie mają badania charakteryzujące drobnoustroje przemysłowe i drobnoustroje skażające procesy technologiczne oraz badania nad inhibitorami i aktywatorami fermentacji etanolowej, optymalizacją warunków procesu produkcyjnego i przechowywania w celu podniesienia potencjału antyoksydacyjnego różnych napojów alkoholowych i bezalkoholowych.

  • Zespół mikrobiologiczny skupia uwagę nad charakterystyką i oddziaływaniem drożdży killerowych, identyfikacją specyficznych białek, wykorzystaniem mikroorganizmów w procesach różnych biosyntez, w tym bioetanolu, oraz zabezpieczeniem linii produkcyjnych w aspekcie mikrobiologicznym. Przeprowadza w tym celu szczegółową kontrolę mikrobiologiczną procesów, ustalając odpowiednie punkty krytyczne  oraz wpływ zakażeń na skład chemiczny i cechy sensoryczne napojów, z uwzględnieniem jakościowego i ilościowego występowania metabolitów mikroorganizmów, składników szkodliwych i toksycznych.

  • W aspekcie ochrony środowiska, prowadzone są badania nad wykorzystaniem różnych drobnoustrojów (drożdże, sinice) do biosorpcji metali ciężkich z roztworów wodnych i ścieków, a także nad doborem optymalnych warunków ekstrakcji w celu odzyskania cennych substancji bioaktywnych z odpadów wytwarzanych w przemyśle owocowo-warzywnym.

  • W ramach prac badawczych oceniany jest również potencjał antyoksydacyjny różnych surowców roślinnych, głównie owoców i roślin zielarskich, oraz ich przetworów: soków, naparów, wyciągów i nalewek alkoholowych. Analizuje się także ich potencjalne wykorzystanie jako substancji o właściwościach bakteriobójczych bądź bakteriostatycznych w przemyśle spożywczym.

 

Projekty badawczo – rozwojowe

  • Granty:
    • Wpływ metody nasączania próżniowego na jakość podgrzybka brunatnego podczas zamrażalniczego składowania.
    • Wykorzystanie toksyn killerowych drożdży z rodzaju Pichia do zwalczania zakażeń grzybowych w winiarstwie.
    • Wpływ odmiany śliwy na skład mikroflory drożdżowej owoców oraz charakterystykę chemiczną otrzymywanych z nich spirytusów śliwkowych.
    • Interakcje pomiędzy mikroflorą przewodu pokarmowego człowieka, a składnikami żywności funkcjonalnej o właściwościach antyoksydacyjnych.
    • Biodostępność i bioprzyswajalność związków polifenolowych w symulowanym układzie pokarmowym człowieka.
  • Projekty: 
    • Profesjonalny kierownik projektów badawczo-rozwojowych - studia podyplomowe dla pracowników nauki, POKL.

 

Kursy, szkolenia, studia podyplomowe, inne

  • Szkoła Technologii Fermentacji - coroczne międzynarodowe spotkanie przedstawicieli branży piwowarskiej i słodowniczej oraz polskich i zagranicznych ośrodków akademickich kształcących profesjonalistów w tej branży.
  • Możliwość zorganizowania teoretycznych i praktycznych szkoleń z zakresu:
    • Nowoczesnych technik analizy instrumentalnej i diagnostycznej (ASA, HPLC, GC,  metody elektroforetyczne, techniki mikroskopowania skaningowego);
    • Optymalizacji produkcji oraz diagnostyki fizyko-chemicznej, sensorycznej i mikrobiologicznej słodu, piwa, wina, destylatu rolniczego, wódek, napojów orzeźwiających, drożdży i innych surowców oraz produktów spożywczych.

 

Zaplecze badawcze

  • Laboratoria:
    • Absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA);
    • Chromatograficznym;
    • Spektrofotometrycznym;
    • Mikrobiologicznym;
    • Technologicznym.

 

Aparatura specjalistyczna

  • Spektrometr absorpcji atomowej z atomizacją w płomieniu VARIAN 240FS;
  • Spektrometr absorpcji atomowej z atomizacją elektrotermiczną (kuweta grafitowa) VARIAN 240Z;
  • Chromatograf cieczowy Flexar firmy Perkin Elmer z detektorem UV-VIS i refraktometrycznym;
  • Chromatograf gazowy Clarus 580 firmy Perkin Elmer  z detektorem FID;
  • Spektrofotometr UV-VIS LAMBDA BIO;
  • Spektrofotometr BECKMAN DU 650;
  • Kolorymetr Lovibond EBC COLOR POD 430NM;
  • Nefelometr,
  • Skaningowy mikroskop elektronowy S-3400N – Hitachi;
  • Mikroskop optyczny NIKON Eclipse 600 z kamerą z oprogramowaniem Lucia;
  • System do niskociśnieniowego oczyszczania białek z pompą Bio-Rad i zbieraczem frakcji Bio-Rad 2110;
  • Bioreaktor Biostat B;
  • Termocykler Multigene Mini Thermal Cycer;
  • Zestaw do elektroforezy Midi-Plus Gel & Lid i Mini-protean Tetra Cell;
  • Mikrolinia technologiczna do produkcji brzeczki słodowej (30L);
  • Podstawowe moduły w technologii browarniczej, gorzelniczej oraz do otrzymywania moszczów i win.

                      

Oferta dla biznesu

  • Analiza:
    • Wykonanie oznaczeń analitycznych w zakresie oceny surowców i gotowych produktów przemysłu fermentacyjnego, napojów bezalkoholowych, a także w zakresie oceny mikrobiologicznej różnego typu żywności, linii produkcyjnych, opakowań i innych materiałów oraz wody, ścieków, powietrza.
  • Doradztwo:
    • Doradztwo, ekspertyzy, opinie o innowacyjności i możliwość opracowywania nowych receptur  w dziedzinie technologii przemysłów fermentacyjnych (piwowarstwo, winiarstwo, miodosytnictwo, gorzelnictwo, drożdżownictwo), mikrobiologii żywności, napojów bezalkoholowych.
  • Konsultacje:
    • Konsultacje z dziedzin podlegających działalności badawczej Katedry.
  • Technologie z przeznaczeniem do wdrożenia::
    • Opracowanie nowej technologii produkcji piw o obniżonej zawartości cukrów. Nowy produkt zwiększa asortyment mini browarów o napój atrakcyjny dla dużej grupy konsumentów pragnących zmniejszyć ilość spożywanych kalorii.
    • Technologia produkcji wódki propolisowej i wódki na bazie aloesu.
    • Technologia produkcji chipsów jabłkowych.
  • Prawa własności przemysłowej (patenty/wzory użytkowe, zgłoszenia patentowe, certyfikaty):
    • Patenty/wzory użytkowe:
      • Sposób prowadzenia fermentacji etanolowej nastawów wysokocukrowych, (Patent 206395).
      • Zastosowanie biopolimerów w procesie fermentacji etanolowej brzeczek i nastawów wysokocukrowych w produkcji napojów alkoholowych, zwłaszcza miodów pitnych, (Zgłoszenie patentowe nr 390917).
      • Sposób otrzymywania drożdży piekarskich zawierających wewnątrzkomórkową trehalozę, (Zgłoszenie patentowe  nr 391773).
      • Sposób wytwarzania chipsów jabłkowych, (Zgłoszenie patentowe nr 383488).

 

Współpraca z podmiotami zewnętrznymi

  • Podmioty krajowe:
    • Współpraca z zakładami przemysłowymi głównie branży piwowarskiej i innego przemysłu fermentacyjnego, produkcji napojów orzeźwiających i przetwórstwa owoców, a także branży biopaliwowej.
    • Poza tym  współpraca z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie i Instytutem Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej oraz zakładami przemysłowymi różnych branż przemysłu spożywczego.
  • Podmioty zagraniczne:
    • Wyższa Szkoła Chemiczno-Technologiczna w Pradze, Czechy.
    • Uniwersytet Techniczny w Berlinie, Niemcy.

 

 

 

7. KATEDRA TECHNOLOGII GASTRONOMICZNEJ I KONSUMPCJI

    
    Małopolskie Centrum Monitoringu Żywności

 

Profil badawczy

  • Wykorzystanie nowoczesnych metod analizy instrumentalnej do oceny właściwości fizykochemicznych i prozdrowotnych żywności.;
  • Opracowanie procedur badawczych i walidacji metod analitycznych stosowanych do badań żywności.
  • Oznaczanie wartości odżywczej, zawartości substancji bioaktywnych (witamin, białek, aminokwasów) oraz zanieczyszczeń (metale, pestycydy, mykotoksyny) w żywności.
  • Właściwości prozdrowotne nieodżywczych składników żywności m.in. związków fenolowych, glukozynolanów, włókna pokarmowego, fruktanów.
  • Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup ludności.

 

Projekty badawczo – rozwojowe

  • Granty:
    • Ocena prozdrowotnego (przeciwmiażdżycowego) oddziaływania jaja kurzego wzbogaconego w sprzężone trieny kwasu linolenowego (CLnA) w badaniach in vitro (mysie makrofagi RAW 264.7) oraz in vivo (myszy genetycznie zmodyfikowane ApoE/LDLr-/-)”.
    • Ocena wybranych funkcjonalnych właściwości produktu wzbogaconego we fruktany różnego pochodzenia w aspekcie profilaktyki osteoporozy - badania in vivo w warunkach hipoalimentacji wapniowej,  z wykorzystaniem modelu samicy rosnącej oraz owariektomizowanej samicy dojrzałej (szczur rasy Wistar)”
  • Projekty: 
    • Innowacyjna oferta edukacyjna Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie”, studia podyplomowe – Analiza instrumentalna w ocenie jakości żywności,w ramach POKL.

 

Kursy, szkolenia, studia podyplomowe, inne

  • Studia podyplomowe - Analiza instrumentalna w ocenie jakości żywności”.Studia podyplomowe - Analiza instrumentalna w ocenie jakości żywności”.

 

Zaplecze badawcze

Katedra w swojej strukturze posiada akredytowane Laboratorium Małopolskie Centrum Monitoringu Żywności - MCMŻ, które składa się z zespołu specjalistycznych laboratoriów analitycznych, świadczących usługi w zakresie nowoczesnych badań analitycznych (m.in. oznaczanie zawartości składników odżywczych oraz zanieczyszczeń).

 

Aparatura specjalistyczna

  • spektrometry absorpcji atomowej;
  • Systemy chromatograficzne HPLC
  • GC-MS;
  • Chromatograficzny analizator aminokwasów;
  • Analizatory azotu oraz tłuszczu;
  • System elektroforezy kapilarnej i żelowe.

                      

Oferta dla biznesu

  • Metody akredytowane, w tym analizy:
    • Zawartości aminokwasów metodą chromatografii jonowymiennej  z detekcją spektrofotometryczną;
    • Zawartości kadmu i miedzi metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej  z atomizacją elektrotermiczną;
    • Zawartościazotu (zawartość białka z obliczeń) metodą analizy elementarnej (Dumasa);
    • Zawartości białka, tłuszczu i laktozy w mleku pełnym lub częściowo odtłuszczonym metodą spektrometrii w podczerwieni.
  • Metody nieakredytowane:
    • Zawartość suchej masy (wilgotności);
    • Zawartość popiołu;
    • Ekstrakcja tłuszczu;
    • Zawartość tłuszczu ogólnego;
    • Zawartość Na, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn metodą  atomowej spektrometrii absorpcyjnej  z atomizacją w płomieniu;
    • Zawartość błonnika;
    • Wartość odżywcza żywności;
    • Zawartość fosforu.

 

  • Konsultacje w zakresie:
    • Technologii gastronomicznej;
    • Projektowania zakładów gastronomicznych;
    • Żywienia człowieka i dietetyki.
  • Prawa własności przemysłowej (patenty/wzory użytkowe, zgłoszenia patentowe, certyfikaty):
    • Patenty/wzory użytkowe:
      • Verfahren zur Herstellung gebräunter Lebensmittel (nr P211036/1984).
    • Certyfikaty:
      • Certyfikat Akredytacji  Laboratorium Badawczego, nr AB 1369 potwierdzający spełnienie wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005, z 2012 r.

 

Współpraca z podmiotami zewnętrznymi

  • Podmioty krajowe:
    • Katedry Uniwersytetu Rolniczego (zlecenia wewnętrzne, umowy).
    • Zakłady przemysłu spożywczego.
    • Laboratoria usługowe.
    • Instytuty badawcze (zlecenia zewnętrzne, umowy).
  • Podmioty zagraniczne:
    • University in Zlin, Faculty of Technology, Department of Food Ingeneering, Czechy.
    • Slovenska Polnohospodarska Univerzita v Nitre, Fakulta Biotechnologie a Potravinarstva, Katedra Biochemie a Biotechnologie, Slowacja.
    • Universität für Bodenkultur Wien, Department für Chemie, Abteilung für Organische Chemie, Austria.
    • Çukurova University, Faculty of Fisheries, Adana, Turcja.

 

8. KATEDRA ŻYWIENIA CZŁOWIEKA

 

Profil badawczy

  • Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup ludności.
  • Badania składu podstawowego oraz wpływu dodatków funkcjonalnych i procesów technologicznych na wybrane parametry jakości zdrowotnej produktów spożywczych.
  • Badania fizjologiczne z użyciem zwierząt laboratoryjnych.
  • Badania z zakresu nutrigenomiki.


Kursy, szkolenia, studia podyplomowe, inne

  • Studia Podyplomowe „Żywienie Człowieka i Dietetyka”.
  • Szkolenia dla osób uczestniczących w wykonywaniu procedur w doświadczeniach na zwierzętach.

 

Zaplecze badawcze
•     Pracownie:

  • Pracownia Żywienia Człowieka;
  • Pracownia Technologii Gastronomicznej;
  • Pracownia Higieny i Toksykologii Żywności;
  • Pracownia Chromatografii Gazowej;
  • Pracownia Mikroskopii i Histologii;
  • Pracownia Żywności Funkcjonalnej;
  • Pracownia Nutrigenomiki i Hodowli Komórkowej;
  • Zwierzętarnia.

 

Aparatura specjalistyczna

  • Uniwersalny ekstraktor tłuszczu Soxtec;
  • Aparat do oznaczania włókna Fibertec;
  • Zestaw do oznaczania azotu Kiejltec 8200;
  • Liofilizator alpha 6581;
  • Chromatograf gazowy ze spektrometrem masowym GC-MS
  • Autoklaw ASV;
  • Mikroskop Nikon Eklipse E-400;
  • Zestaw spektrofotometryczny UV;
  • Kriostat Leica CM1850UV;
  • System chromatografii FPLC;
  • Komora laminarna z modułem do hodowli w warunkach atmosfery CO2/CO;
  • System do analizy ekspresji genów w czasie rzeczywistym RT-PCR;
  • Spektrofotometr Multiscan GO, 51119300;
  • Urządzenie do anestezji zwierząt laboratoryjnych;
  • Analizator składu ciała Tanita SC-330.

 

Oferta dla biznesu
Badania:

  • Wykonujemy analizy składu podstawowego produktów spożywczych.
  • Umożliwiamy przeprowadzanie doświadczeń na zwierzętach po wcześniejszym uzyskaniu zgody Lokalnej Komisji Etycznej.
  • Umożliwiamy przeprowadzanie badań na liniach komórkowych.

Doradztwo:

  • Wykłady, szkolenia, instruktaże dla nauczycieli i młodzieży szkolnej oraz dla innych grup ludności.

Konsultacje:

  • W zakresie profilu badawczego Katedry.

 

Współpraca z podmiotami zewnętrznymi

 

Podmioty krajowe:

  • Katedry Uniwersytetu Rolniczego (zlecenia wewnętrzne, umowy);
  • Zakład Żywienia Zwierząt, Instytutu Zootechniki w Krakowie;
  • Katedra Biochemii Lekarskiej, Collegium Medicum UJ;
  • Katedra Biochemii Klinicznej, Zakład Diagnostyki Genetycznej i Nutrigenomiki, Collegium Medicum UJ;
  • Jagiellonia Centre for Experimental Therapeutics i Zakład Farmakologii Doświadczalnej Katedry Farmakologii, Collegium Medicum UJ;
  • Zakład Anatomii Porównawczej, Instytutu Zoologii UJ;
  • Instytut Inżynierii Rolniczej, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu;
  • Olimp Laboratories Sp. z o.o.  Nagawczyna 109c, 39-200 Dębica;
  • ZooLab – pasze eksperymentalne, ul. Zielona 14, 28-340 Sędziszów;
  • Regis Sp. z o.o. ul. Walerego Sławka 3a, 30-633 Kraków;
  • Grupa Maspex Wadowice, Legionów 37, 34-100 Wadowice.


Podmioty zagraniczne:

  • Food, Nutrition and Health Faculty of Land and Food Systems University of British Columbia, Vancouver, Kanada;
  • Department of Cardiovascular Science, University of Leicester, Wielka Brytania;
  • Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Czech University of Live Sciences Prague, Czechy.

 

 

 

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie 31-120 Kraków, Al. Mickiewicza 21, fax: 12 633 62 45, 2009-2013    Redaktor    Polityka cookies