KandydaciStudenciPracownicyAbsolwenci

Wydział Technologii Żywności

Laboratoria i aparatura

 

1. LABORATORIA KATEDRY TECHNOLOGII OWOCÓW,WARZYW I GRZYBÓW

 

  • piec do spalań firmy Wabertherm,
  • aparat do oznaczania białka firmy Buschi-destilation unit K-424,
  • suszarka do szkła laboratoryjnego,
  • suszarka do prób SL firmy InterSonic,
  • myjka ultradźwiękowa IS-14 firmy Intersonic,
  • waga półanalityczna WPS 510/C/2 firmy Radwag,
  • lodówka Bosch,
  • aparat do oczyszczania wody z odwróconą osmozą firmy Aqua-lab,
  • chromatograf cieczowy firmy Hitachi z detektorem fluorescencyjnym L-7480,
  • detektor UV-VIS L-7420 i autosamplerem,
  • komora do oczyszczania prób firmy Baker spe 12-G,
  • pompa próżniowa membranowa firmy ABM (Greifenberger Angabetechnik GmbH),
  • pH-metr CP-11 firmy Elmetron,
  • lodówka Amica,
  • waga analityczna AX 205 firmy Mettler Toledo,
  • pH-metr firmy Metrom,
  • suszarka do prob firmy Pol-Eco,
  • wirówka laboratoryjna z chłodzeniem firmy Heraeus,
  • aparat do oznaczania barwy firmy Minolta,
  • waga analityczna AE 200 firmy Mettler Toledo,
  • wyparka próżniowa firmy heidolph,
  • liofilizator Christ Gamma 1-16 LSC,
  • spektrofotometr firmy Hitachi U-2900,
  • spektofotometr firmy Shimadzu UV-160 A,
  • refraktometr RL3,
  • komora klimatyczna do głębokiego mrożenia,
  • zamrażarka do -30 st.,
  • szafy chłodnicze,
  • zamrażarka do przechowywania prób do -40 st.,
  • trzy homogenizatory DI 25 basic firmy IKA,
  • rozdrabniacz nożowy Grindomix GM 200 firmy Retach,
  • rozdrabniacz nożowy Microtron firmy Kinematica,
  • trzy łaźnie z wytrząsarką firmy Elpin typ 357,
  • dwie łaźnie wodne Mill 147 firmy AJL Elektronic,
  • suszarka próżniowa,
  • sprzęt do obróbki wstępnej surowców, przed właściwym utrwaleniem,
  • suszarnia owiewowa do owoców i warzyw,
  • suszarka do szkła laboratoryjnego merazet SUP-100,
  • cieplarka laboratoryjna firmy Jeraeus Instrumental,
  • destylarka firmy Sanyo,
  • redestylator firmy Simax,
  • aparat do oznaczania białka firmy Buschi-destilation unit B-324.

 

 

2. LABORATORIA KATEDRY CHŁODNICTWA I KONCENTRATÓW SPOŻYWCZYCH

 

  • pracownia chromatografii i elektorforezy - chromatograf cieczowy, aparat do elektroforezy,
  • laboratorium chemiczno-dydaktyczne - suszarka próżniowa, suszarka uniwersalna, wyparka, piec do spalań, aparat do oznaczania azotu,
  • laboratorium technologiczne - autoklaw, wirówka z chłodzeniem, termomix (wielofunkcyjne urządzenie AGD),
  • pracownia chłodnicza - zamrażarki, liofilizator,
  • pracownia mikrobiologiczna - stomacher, cieplarka,
  • pokój aparaturowy - teksturometr, spektrofotometr, spektrofluorymetr.

 

 

3. LABORATORIA KATEDRY PRZETWÓRSTWA PRODUKTÓW ZWIERZĘCYCH

 

  • Laboratorium badawcze-sala 103
    • wirówka Janetzki,
    • aparat do elektroforezy,
    • tecator,
    • wirówka,
    • teksturometr,
    • wędzarz,
    • waga techniczna-2 szt.
  • Laboratorium badawcze-sala104
    • mineralizator i destylarka Buchi,
    • cieplarka,
    • suszarka,
    • wirówka Gerbera-2 szt.,
    • wirówka,
    • wytrząsarka,
    • pehametr-2 szt.,
    • łaźnia wodna,
    • krioskop,
    • urządzenie do ultrafiltracji,
    • łaźnia olejowa,
    • refraktometr,
    • wiskozymetr,
    • lodówka,
    • zamrażarka,
    • waga analityczna-2 szt.,
    • waga techniczna-2szt.
  • Laboratorium technologiczne (przetwórstwa mleka)-sala 105
    • cieplarka,
    • wirowka,
    • wirówka Gerbera,
    • urządzenie do produkcji lodów,
    • wirówka odtłuszczajaca do mleka -2 szt.,
    • masielnica-2 szt.,
    • spekol,
    • piec muflowy,
    • urządzenie do uzdatniania wody,
    • lodówka,
    • waga analityczna,
    • waga techniczna.
  • Laboratorium mikrobiologiczne (przetworstwo mleka)-sala 106
    • cieplarka-2 szt.,
    • sterylizator,
    • lodówka,
    • waga techniczna.
  • Laboratorium mikrobiologiczne (przetworstwo mięsa)-sala 107
    • ciepalrka,
    • inkubator,
    • łaźnia wodna,
    • wytrząsarka do próbek-2 szt.,
    • lodówka,
    • waga techniczna.
  • Laboratorium technologiczne (przetworstwo mięsa)-sala 108
    • suszarka,
    • łaźnia,
    • wirówka-2 szt.,
    • wilk do rozdrabniania,
    • pehametr,
    • homogenizator,
    • robot coupe,
    • kuter Stephan,
    • kuter misowy,
    • krajalnica-2 szt.,
    • lodówka,
    • waga analityczna,
    • waga techniczna.
  • Laboratorium aparaturowe-sala 099
    • teksturometr,
    • spektrofotometr,
    • piec muflowy,
    • aparat do badania aktywności wody
  • Laboratorium aparaturowe-sala 100
    • różnicowy kalorymetr skaningowy,
    • spektrofotometr Minolta.
  • laboratorium aparaturowe-sala 102
    • pasteryzator,
    • autoklaw,
    • zmywarka.

 

 

4. LABORATORIA KATEDRY TECHNOLOGII WĘGLOWODANÓW

  • analizator tekstury z wyposażeniem TA.XT PLUS,
  • aparat Kieltec 2200 FOSS,
  • farinograf Farinograpf E brabender,
  • piec modułowy do wypieków z komorą fermentacyjną VIVA-METEOR,
  • piec modułowy piekarsko-cukeirniczy wypieków z komorą fermentacyjną Mive Condo,
  • polarymetr Polamat Typ A (Carl Zeiss Jena),
  • reaktor mikrofalowy RM 800 Plazmatronic,
  • reometr rotacyjny Haake RS1 Gebruder Haake GmbH,
  • sartorius,
  • spektrofotometr HELIOS GAMMA,
  • spektrofotometr Labomet UVS 2800,
  • wiskograf Brabender (Duisburg),
  • wiskozymetr mikro-visco-amylograph Brabender,
  • wiskozymetr rotacyjny Rheotest II (VEB MLW - Werk Medingen Freital),
  • zamrażarka szokowa 2Mx150, W-wa PHH Chłodnictwo,
  • zestaw chromatograficzny Knauer składający się z:
    • detektora RI K-2300,
    • pompy chromatograficznej K-510,
    • kolumn do chromatografii żelowej (GPC).

 

 

5. LABORATORIA KATEDRY ANALIZY I OCENY JAKOŚCI ŻYWNOŚCI

Katedra posiada laboratoria fizykochemiczne oraz laboratorium sensoryczne wyposażone w sieć komputerową.

W Katedrze znajdują się urządzenia do pomiarów podstawowych parametrów i składników żywności.

Katedra posiada:

  • spektorfotometr UV-VIS,
  • spektrofotometr do pomiaru barwy techniką odbiciową,
  • chromatograf cieczowy z detektorem UV_VIS oraz RI,
  • spektorometr absorbcji atomowej,
  • reometr rotacyjny,
  • urządzenie do badań tekstury.

 

 

6. LABORATORIA KATEDRY BIOTECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

Pracownia chromatografii

  • chromatograf jonowy Ultimate 3000 (Dionex) wyposażony w:
    • pompę gradientową LPG-3400A,
    • pompę izokratyczną ISO-3100A,
    • autosampler WPS-3000SL,
    • termostat do kolumn TCC-3000,
    • detektor UV-VIS z matrycą diodową PDA-3000,
    • detektor fluorescencyjny RF-2000, detektor RI 2300 (Knauer),
    • detektor elektrochemiczny ED 50A wpsółpracujące z oprogramowaniem do akwizycji danych Chromeleon 6.80,
  • chromatograf cieczowy Bio-Logic Duo-Flow (Biorad) wyposażony w:
    • układ pompujący, w skład którego wchodzą dwie pompy gradientowe typu GP-10 z wbudowanym układem do odpowietrzania oraz mikserem wysokociśnieniowym,
    • półautomatyczny zawór nastrzykowy V7-3 zaopatrzony w pętlę dozujacą o pojemności 100ul,
    • detektor spektrofotometryczny wyposażony w filtry przestawne 280/254 nm,
    • detektor konduktometryczny,
    • moduł sterujacy współpracujący z oprogramowaniem Bio-Logic 3.0 do akwizycji danych.

Pracownia GMO i hodowli komórkowej

  • komora z przepływem lamianrnym do pracy jałowej-z certyfiaktem bezpieczeństwa biologicznego II-MSC Advantage,
  • inkubator do hodowli komórek z dopływem CO2-thermo Scientific,
  • mikroskop odwrócony Meji,
  • wirówka IECCL31R Multispeed z wymiennymi rotorami,
  • pojemnik do przechowywania próbek w ciekłym azocie-bank komórek,
  • termocykler-mastercycler-firmy Eppendorf,
  • czytnik mikropłytek titracyjnych (Biorad), model 680 wraz z oprogramowaniem do sterowania, akwizycji i obróbki danych Microplate Manager.

Laboratorium mikrobiologiczne

 

7. Laboratoria Katedry Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego

Laboratorium inżynierii procesowej:

  • wyposażone w dydaktyczne stanowiska pomiarowe.

Laboratorium chemiczne:

  • (synteza superabsorbentów, synteza blend polisacharydowo-polimerowych, reakcje estryfikacji) wyposażone w wagę analityczną, wagosuszarkę zestaw do chromatografii HPLC, refraktometr.

Laboratorium badań strukturalnych:

  • wyposażone w mikroskop sił atomowych (AFM), osmometr membranowy, układ do pomiaru natężenia światła, prototypowe stanowisko do pomiaru właściwości dielektrycznych i konduktometrycznych oraz termostatowany zestaw do pomiaru lepkości granicznej.

Laboratorium reologiczne:

  • wyposażone w reometr rotacyjny RS150 Haake.

 

 

 

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie 31-120 Kraków, Al. Mickiewicza 21, fax: 12 633 62 45, 2009-2013    Redaktor    Polityka cookies