KandydaciStudenciPracownicyAbsolwenci

Wydział Technologii Żywności

Koła naukowe

Zaproszenie na Sesję Kół Naukowych 2018

O NAS

Koło Naukowe Technologów Żywności rozpoczęło swoją działalność w roku 1993  z inicjatywy prof. dr hab. Tadeusza Gregi, który założył Sekcję Technologii Mleczarskiej i został pierwszym opiekunem naukowym Koła Naukowego Technologów Żywności. W roku 2001 powstały Sekcje Analizy Żywności oraz Technologii Węglowodanów, a następnie kolejne sekcje (lista działających sekcji poniżej). Obecnie Koło Naukowe Technologów Żywności liczy 20 sekcji. 

Opiekunowie Koła Naukowego Technologów Żywności

1993 - 2008 prof. dr hab. inż. Tadeusz Grega

2008 - 2015 prof. dr hab. inż. Władysław Migdał

od 2015 dr hab. inż. Aleksander Poreda (a.poreda@urk.edu.pl, tel. 012 662 47 91)

 

SEKCJE KOŁA  NAUKOWEGO TECHNOLOGÓW ŻYWNOŚCI UR Kraków

1. Sekcja Analizy i Oceny Jakości Żywności

Opiekun: dr inż. Dorota Gałkowska

2. Sekcja Technologii Węglowodanów

Opiekun: dr inż. Magdalena Krystyjan

3. Sekcja Przetwórstwa Zbóż

Opiekun: dr hab. inż. Krzysztof Buksa

4. Sekcja Przetwórstwa Mleka

Opiekun: dr inż. Marek Sady

5. Sekcja Przetwórstwa Mięsa


Opiekun: dr hab.  Ewelina Węsierska

6. Sekcja Inżynierii Żywności


Opiekun: dr inż. Urszula Goik

7. Sekcja Badań Strukturalnych Żywności


Opiekun: dr hab. inż. Anna Ptaszek, dr inż. Marta Liszka-Skoczylas

8. Sekcja Monitoringu i Atestacji Żywności


Opiekun: dr Kinga Topolska

9. Sekcja Technologii Fermentacji "Promil"


Opiekun: dr hab. inż. Aleksander Poreda

10. Sekcja Chemii Biopolimerów


Opiekun: dr Oskar Michalski

11. Sekcja Bioprocesów i Biopreparatów

Opiekun: dr Maja Grabacka

12. Sekcja Żywności Prozdrowotnej

Opiekun:dr inż. Emilia Bernaś

13. Sekcja Mikrobiologii Żywności

Opiekun: dr Małgorzata Makarewicz

14. Sekcja Przetwórstwa Owoców i Warzyw

Opiekun:dr hab. Jacek Słupski

15. Sekcja Żywienia Człowieka i Dietetyki

Opiekunowie: dr hab. inż. Aneta Kopeć, dr inż. Katarzyna Drzewowska

16. Sekcja Woda w Żywności

Opiekun: dr inż. Teresa Witczak

17. Sekcja Chłodnictwa i Koncentratów Spożywczych

Opiekun: dr inż. Grzegorz Fiutak

18. Sekcja Nanomateriałów

Opiekunowie: dr hab. Karen Khachatryan, dr Gohar Khachatryan

19. Sekcja "ChocoLAB"

Opiekun: dr hab. inż. Marcin Łukasiewicz

20. Sekcja Winiarska "BURgund" - powałana 28.02.2018

 

PROGRAMY SESJI KÓŁ NAUKOWYCH KN WTŻ

Sesja Kół Naukowych 2017

15-16 maja 2017

Program

9:15-10:20 Blok 1

Monika Franczyk, Magdalena Wyderka, Adrianna Kaczmarczyk, Wpływ naturalnych esencji aromatyzujących na wzrost bakterii Alicyclobacillus acidoterrestris, Sekcja Mikrobiologii Żywności „MikroB”, Opiekun naukowy: mgr inż. Łukasz Wajda, dr hab. Aleksandra Duda-Chodak

Agata Tałaj, Natalia Urbaszewska, Wpływ bakterii z rodzaju Bacillus na wzrost pleśni powodujących choroby roślin uprawnych, Sekcja Mikrobiologii Żywności „MikroB”, Opiekun naukowy: mgr inż. Łukasz Wajda, dr hab. Aleksandra Duda-Chodak

inż. Jakub Jankowicz, Wpływ ekstraktów z biomasy sinic Arthrospira platensis na wzrost bakterii kwasu octowego, Sekcja Mikrobiologii Żywności „MikroB”, Opiekun naukowy: mgr inż. Łukasz Wajda, dr hab. Aleksandra Duda-Chodak):

inż. Anna Włodek, Optymalizacja wzrostu wybranych bakterii octowych, Sekcja Mikrobiologii Żywności „MikroB”, Opiekun naukowy: mgr inż. Łukasz Wajda, dr hab. Aleksandra Duda-Chodak

Tomasz Syguła, Izabela Podolecka, Zuzanna Polak , Bakterie chorobotwórcze jaj kurzych – analiza porównawcza, Sekcja Mikrobiologii Żywności „MikroB”, Opiekun naukowy: mgr inż. Łukasz Wajda, dr hab. Aleksandra Duda-Chodak

Dyskusja 10:20-10:35

10:40-11:45 Blok 2

inż. Elwira Lekan, inż. Danuta Kuzar, Justyna Krybus, Agnieszka Krzus, inż. Regina Kulig, inż. Aleksandra Kukucz, Mąka z konopi siewnych jako zamiennik mąki pszennej w wyrobach ciastkarskich, Sekcja Analizy i Oceny Jakości Żywności, Opiekun naukowy: dr inż. Dorota Gałkowska

Natalia Kolańska, Sylwia Kamińska, Zmiany w efektywności prozdrowotnej produktu otrzymanego na podstawie wzbogaconego soku z buraka w czasie przechowywania, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Studenckie Koło Naukowe Fructus, Opiekun naukowy: dr inż. Paulina Nowicka

 Sylwia Kamińska, Natalia Kolańska, Zmiany fizykochemiczne i sensoryczne zachodzące podczas przechowywania w temperaturze 30C produktów typu smoothie przygotowanych na bazie buraka ćwikłowego, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Studenckie Koło Naukowe Fructus, Opiekun naukowy: dr inż. Paulina Nowicka

inż. Aleksandra Liebersbach, Możliwość zastosowania wytłoków warzywnych jako źródła naturalnych barwników w produkcji lodów.Sekcja Mikrobiologii Żywności „MikroB”, Opiekun naukowy: mgr inż. Łukasz Wajda, dr hab. Aleksandra Duda-Chodak

inż. Katarzyna Petka, Ciasta – opinie konsumentów, motywy wyboru, próba warzywnej modyfikacji składu, Sekcja Monitoringu i Atestacji Żywności, Opiekun naukowy: dr Kinga Topolska

Dyskusja 11:45-12:00

13:00-14:05 Blok 3

inż. Iga Rusiecka, Wpływ odmiany jęczmienia na stężenie jonów magnezu i cynku w brzeczce, Sekcja Technologii Fermentacji „Promil”, Opiekun naukowy: dr hab. inż. Aleksander Poreda

inż. Aneta Pater, Wykorzystanie wody deplazmowanej (tzw. nanowody) w przemyśle browarniczym, Sekcja Technologii Fermentacji „Promil”, Opiekun naukowy: dr inż. Marek Zdaniewicz

inż. Filip Dąbrowski, mgr inż. Paula Prorok, Wpływ szczepu drożdży na wybrane cechy fizykochemiczne i organoleptyczne piwa wędzonego, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Studenckie Koło Naukowe Technologii Węglowodanów i Piwowarstwa Sekcja Piwowarstwa, Opiekun naukowy: dr inż. Barbara Foszczyńska

Aleksandra Niewdana, Klaudia Nocoń, Edyta Omyła, inż. Olga Szczepanik, Stabilność mikrobiologiczna piwa „żywego”, Sekcja Technologii Fermentacji „Promil”, Opiekun naukowy: dr hab. inż. Aleksander Poreda

inż. Tadeusz Witkowski, mgr inż. Paula Prorok, Patrycja Śleziona, Charakterystyka i przegląd piw w stylu IPA z polskiego rynku rzemieślniczego, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Studenckie Koło Naukowe Technologii Węglowodanów i Piwowarstwa Sekcja Piwowarstwa, Opiekun naukowy: dr inż. Barbara Foszczyńska

Dyskusja 14:05-14:20

14:25-15:55 Blok 4

inż. Paulina Knop, inż. Magdalena Wąs, Rola polisacharydów o różnej budowie strukturalnej wyekstrahowanych z materiału roślinnego, w kształtowaniu profilu najważniejszych kwasów karboksylowych i alkoholi w żurach i chlebie żytnim na zakwasie, Sekcja Przetwórstwa Zbóż, Opiekun naukowy: dr hab. inż. Krzysztof Buksa

inż. Anna Czajowska, inż. Miriam Cieślar, Badanie właściwości fizykochemicznych emulsji typu o/w., Sekcja Inżynierii Żywności, Opiekun naukowy: dr inż. Urszula Goik

inż. Karolina Syga, Wpływ procesu palenia kawy na skład chemiczny frakcji ekstrahowalnej wodą, Sekcja Przetwórstwa Zbóż, Opiekun naukowy: dr hab. inż. Krzysztof Buksa

inż. Lucyna Kansy, Ocena jakości mleka surowego w porównaniu z mlekiem dostępnym na rynku utrwalonym wybranymi procesami termicznymi, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Technologii i Oceny Jakości Żywności, Opiekun naukowy: dr n. med. Agnieszka Bielaszka

Anna Durlak, Aleksandra Duśko, Kaja Egier, Joanna Garncarska, Natalia Sanocka, Porównanie jakości handlowego i wyprodukowanego laboratoryjnie sera typu Gouda, Sekcja Przetwórstwa Mleka, Opiekun naukowy: dr inż. Marek Sady, mgr inż. Piotr Żelazowski

inż. Marcin Jaworski, inż. Agnieszka Bisztyga, inż. Bartłomiej Pawłowski, inż. Grażyna Bierowiec, inż. Anna Grodzińska, Suszona wołowina z dodatkiem sproszkowanych owoców, jako przykład nowoczesnego dania wygodnego, Sekcja Przetwórstwa Mięsa, Sekcja Przetwórstwa Owoców, Warzyw i Grzybów, Opiekun naukowy: prof. dr hab. inż. Władysław Migdał, dr hab. inż. Jacek Słupski, dr inż. Maria Walczycka

inż. Radosław Leś, Pasztety w konserwie - specyfika wsadu drobno rozdrobnionego z konserw pochodzących z Polski, Rosji, Białorusi, Czech i Serbii, Międzywydziałowe Koło Naukowe Studentów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Opiekun naukowy: dr inż. Maria Walczycka (WTŻ)

Dyskusja 15:55-16:20

16:20-16:50 przerwa na obrady jury


Sesja Kół Naukowych 2016

 8 kwietnia 2016 (piątek) 08.04.2016 - godz. 11.30

Sala wykładowa II (027)

Program

11.30 – Otwarcie Sesji, powitanie uczestników – Dziekan Wydziału Technologii Żywności -

Prof. dr hab. inż. Teresa Fortuna

11.45 – 11.55 - Grażyna Bierowiec, Anna Grodzińska - Zawartość wybranych składników bioaktywnych w sokach z buraka ćwikłowego z dodatkiem soku jabłkowego i marchwiowego - Opiekun naukowy: dr hab. inż. Jacek Słupski - Sekcja Przetwórstwa Owoców i Warzyw

11.55 – 12.05 - Bartłomiej Pawłowski, Marcin Jaworski - Jakość soków z buraka ćwikłowego z dodatkiem soku jabłkowego i marchwiowego - Opiekun naukowy: dr hab. inż. Jacek Słupski - Sekcja Przetwórstwa Owoców i Warzyw

12.05 – 12.15 - Iga Rusiecka - Wpływ pH piwa na wzrost i żywotność bakterii kwasu mlekowego - Opiekunowie naukowi: mgr inż. Aneta Walczak doktorant, dr hab. inż. Aleksander Poreda - Sekcja Technologii Fermentacji “Promil”

12.15 – 12.25 – Olga Szczepanik - Wpływ stężenia etanolu na wzrost i żywotność bakterii kwasu mlekowego w piwie - Opiekunowie naukowi: mgr inż. Aneta Walczak doktorant, dr hab. inż. Aleksander Poreda - Sekcja Technologii Fermentacji “Promil”

12.25 – 12.35 – Branec Roksolana, Paska Maria. - Ulepszenie technologii zapiekanych produktów z wykorzystaniem mięsa przepiórek - Opiekun naukowy: prof. dr hab. Maria Paska, - Lwowski Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii imienia S.Z. Grzyckiego – Sekcja Mięsa

12.35 – 12.45 – Michał Kołdras - Wartość energetyczna produktów mięsnych a Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 - Opiekun naukowy: prof. dr hab. Władysław Migdał - Sekcja Przetwórstwa Mięsa

12.45 – 12.55 – inż. Radosław Leś - Porównanie popularnych produktów kwaszonych obecnych na rynku polskim i rosyjskim - Opiekun naukowy: dr inż. Maria Walczycka - Międzywydziałowe Koło Naukowe Studentów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie

12.55 – 13.10 - dyskusja

13.10 – 13.20 - Benycka Andrianna, Diakun T. – Produkcja masy serowej z wykorzystaniem krioproszków „Morska Kapusta” i „Brokuły - Opiekun naukowy: profesor uniwersytetu, kandydat nauk biologicznych Jurij Haczak, Lwowski Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii imienia S.Z. Grzyckiego – Sekcja Technologii Mleka

13.20 – 13.30 - Kushnir Iryna - Charakterystyka szczepów Enterococcus faecium wyizolowanych z bryndzy karpackiej - Opiekunowie naukowi: phD Iryna Slyvka, prof. Orysia Tsisaryk, Lwowski Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii imienia S.Z. Grzyckiego – Sekcja Mleka

13.30 – 13.40 - Małgorzata Łabuzek, Dorota Ryba - Właściwości prozdrowotne chlebów pszennych z udziałem różnych rodów gryki - Opiekun naukowy: dr hab. inż. Dorota Gumul - Sekcja Technologii Węglowodanów

13.40 – 13.50 – Bulanda Urszula, Borecka Marta - Skład chemiczny i właściwości antyoksydacyjne komosy ryżowej, ryżu białego oraz ryżu naturalnego - Opiekun naukowy: dr hab. inż. Kopeć Aneta - Sekcja Żywienia Człowieka i Dietetyki

13.50 – 14.00 – inż. Katarzyna Petka - Opinie i oczekiwania konsumentów odnośnie posiłków dietetycznych oferowanych przez firmy cateringowe - Opiekun naukowy: dr Kinga Topolska - Sekcja Monitoringu i Atestacji Żywności

14.00 – 14.10 - Monika Kurczyna, Danuta Kuzar, Elwira Lekan, Anna Kuśnierz, Płonka Karolina - Ocena jakości wybranych pomadek mlecznych typu krówki - Opiekun naukowy: dr inż. Dorota Gałkowska - Sekcja Analizy i Oceny Jakości Żywności

14.10 – 14.20 - dyskusja

14.20 – 15.00 – przerwa

15.00 – Ogłoszenie wyników i podsumowanie Sesji

 

Sesja Kół Naukowych 2015

Dziekan Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie zaprasza do uczestnictwa w Sesji Naukowej Studenckiego Koła Naukowego Technologów Żywności

17 kwietnia 2015 (piątek) 17.04.2015 - godz. 9.45

Sala wykładowa I (026)

Program 
9.45– Otwarcie Sesji, powitanie uczestników – Dziekan Wydziału Technologii Żywności - Prof. dr hab. inż. Teresa Fortuna
10.00 – 10.10 - Monika Owsikowska, Magdalena Randak - Charakterystyka kuchni azerskiej oraz sposobu żywienia Azerów - Opiekun naukowy: dr inż. Mirosław Pysz, dr inż. Piotr Kacorzyk, dr hab. inż. Marcin Pietrzykowski – Międzywydziałowe Koło Naukowe Studentów UR – Sekcja Technologii Żywności

10.10 – 10.20 - inż. Ewelina Czechowska, inż. Małgorzata Golonka - Wartość energetyczna i wielkość porcji wybranych produktów żywnościowych w opinii studentów różnych kierunków - Opiekun naukowy: dr Kinga Topolska - Sekcja Monitoringu i Atestacji Żywności

10.20 – 10.30 - inż. Aneta Walczak - Wpływ jonów magnezu obecnych w wodzie technologicznej na ich stężenie w brzeczce słodowej - Opiekun naukowy: dr inż. Aleksander Poreda - Sekcja Technologii Fermentacji “Promil”

10.30 – 10.40 – A.Pashchenko, H. Tytseyko, M.Hachak - CRYOPOWDER TECHNOLOGY IN DAIRY HEALTH CARE ORIENTATION - Professor University Y.Hachak - Lwowski Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii imienia S.Z. Grzyckiego

10.40 – 10.50 – Pilich Natalia - DEVELOPMENT OF NEW TYPES OF MAYONNAISE FUNCTIONAL PURPOSES - Opiekun naukowy: prof. dr hab. Maria Paska, phD Ulana Drachuk - Lwowski Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii imienia S.Z. Grzyckiego

10.50 – 11.00 – Hrytsyniak Mykhailo - IMPROVEMENT OF TECHNOLOGY OF BOILED SAUSAGES USING BEET FIBER AND LACTULOSE - Opiekun naukowy: phD Halina Koval, prof. dr hab. Maria Paska, phD Ulana Drachuk - Lwowski Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii imienia S.Z. Grzyckiego

11.00 – 11.10 – Magdalena Sygocka - Jakość wędlin tradycyjnych - Opiekun naukowy: prof. Władysław Migdał - Sekcja Technologii Mięsa

11.10 – 11.20 - dyskusja

11.20 - 11.30 - Szczepan Klich - Wpływ warunków rozpuszczania na charakterystykę molekularną β-glukanów z ziarna owsa - Opiekun naukowy: dr inż. Krzysztof Buksa - Sekcja Przetwórstwa Zbóż

11.30 - 11.40 - Anna Tomiak, Monika Sadowska - Wpływ zastosowania mieszanin sukralozy i sorbitolu na właściwości babeczek typu muf fin - Opiekun naukowy: mgr inż. Maja Kutyła-Kupidura – doktorant - Sekcja Technologii Węglowodanów

11.40 – 11.50 - Katarzyna Pietryga - Zastosowanie HPLC w analizie wybranych substancji kształtujących aromat chleba - Opiekun naukowy: dr inż. Krzysztof Buksa - Sekcja Przetwórstwa Zbóż

11.50 - 12.00 - Anita Błachucka i Agnieszka Czapla - Zawartość związków bioaktywnych w chlebach bezglutenowych z udziałem różnych odmian aronii - Opiekun naukowy: dr hab. inż. Dorota Gumul - Sekcja Technologii Węglowodanów

12.00 – 12.10 - inż. Magdalena Tomaszewicz - Uwalnianie jonów potasu z wytłoków pochodzących z krajowych winogron - Opiekun naukowy: dr inż. Aleksander Poreda - Sekcja Technologii Fermentacji “Promil”

12.10 – 12.20 - Anna Areczuk - Charakterystyka nowych odmian czerwonych ziemniaków - Opiekun naukowy: dr hab. inż. Dorota Gumul - Sekcja Technologii Węglowodanów

12.20 – 12.30 - dyskusja

12.30 – 13.00 – przerwa 

13.00 – Ogłoszenie wyników i podsumowanie Sesji

 

Sesja Kół Naukowych 2014

25 kwietnia 2014 (piątek) 25.04.2014 - godz. 9.45

Sala wykładowa II (027)

Program 
9.45– Otwarcie Sesji, powitanie uczestników – Dziekan Wydziału Technologii śywności 
- Prof. dr hab. inż. Teresa Fortuna

10.00 – 10.10 - inż. Maria Juszczak - Jakość wody a przebieg procesu produkcji i jakość 
brzeczki piwnej - Opiekun naukowy: dr inż. Aleksander Poreda - Sekcja Technologii 
Fermentacji

10.10 – 10.20 - Paulina Niepsuj - Wpływ dodatku syropu glukozowego na zwartość jonów 
metali w brzeczce piwnej - Opiekun naukowy: dr inż. Aleksander Poreda - Sekcja 
Technologii Fermentacji 

10.20 – 10.30 – Olga Masich - FERMENTED MILK PRODUCT WITH PRO - AND 
PREBIOTIC PROPERTIES - Opiekun naukowy: Prof. Orysia Tsisaryk - Lwowski 
Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii imienia S.Z. Grzyckiego

10.30 – 10.40 - Natalia Tytseyko , O.Dmytrovych , M.Nechaj, M. Hachak - 
PHYTOSYRUP OF IMMUNE DIRECTION IN TECHNOLOGY OF CHEESE "COTTAGE 
CHEESE" - Opiekun naukowy: Professor University Y.Hachak - Lwowski Uniwersytet 
Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii imienia S.Z. Grzyckiego

10.40 – 10.50 – Anna Shal - IMPROVING THE TECHNOLOGY OF COOKED 
SAUSAGES USING MULTIFUNCTIONAL ADDITIVES - Opiekun naukowy: prof. Maria 
Paska - Lwowski Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii imienia S.Z. 
Grzyckiego

10.50 – 11.00 – dyskusja

11.00 – 11.10 – Szczepan Klich – Charakterystyka frakcji nisko- i wysokocząsteczkowych 
arabinoksylanów wyizolowanych z ziarna Ŝyta - Opiekun naukowy: dr inż. Krzysztof Buksa - 
Sekcja Przetwórstwa ZbóŜ

11.10 – 11.20 - Agata Ciach - Wpływ ekstraktów z nasion cytryny (Citrus limon) oraz lnu 
(Linum usitatissimum L.) na bakterie jelitowe człowieka - Opiekun naukowy: dr Aleksandra 
Duda-Chodak - Sekcja Mikrobiologiczna

11.20-11.30 - Katarzyna Pierzak, Małgorzata śak - Wpływ witaminy C i aglikonów 
flawonoidowych na probiotyczny szczep bakterii fermentacji mlekowej – Lactobacillus 
acidophilus LA-5 - Opiekun naukowy: dr Aleksandra Duda-Chodak - Sekcja 
Mikrobiologiczna

11.30-11.40 - Joanna Składnik, Agnieszka Stachurska - Świadomość personelu zakładów 
gastronomicznych w zakresie higieny oraz systemu HACCP - Opiekun naukowy: dr Kinga 
Topolska - Sekcja Monitoringu i Atestacji śywności

11.40 – 11.50 - Katarzyna Lisiecka, Katarzyna Samelzon, Joanna Ślęczka - OCENA 
RYZYKA WYSTĄPIENIA NADWAGI I OTYŁOŚCI WŚRÓD WYBRANEJ GRUPY 
DZIECI I MŁODZIEśY KRAKOWSKIEJ – Opiekunowie naukowi: dr inż. Aneta Kopeć; dr 
inż. Katarzyna Pysz - Sekcja Dietetyki

11.50-12.00 – dyskusja

12.00 – 14.00 – przerwa


14.00 – Ogłoszenie wyników i podsumowanie Sesji

Sesja Kół Naukowych 2013

16 kwietnia 2013 (wtorek) 16.04.2013 - godz. 9.45

Sala wykładowa I (026)

Program
9.45– Otwarcie Sesji, powitanie uczestników – Dziekan Wydziału Technologii Żywności - Prof. dr hab. inż. Teresa Fortuna

10.00 – 10.10 - Agata Kurlej, Karina Kurzyk – Ocena jakości nalewek otrzymanych z owoców rokitnika, jarzębu pospolitego i porzeczki czarnej - Opiekun naukowy: dr inż. Jacek Słupski - Sekcja Przetwórstwa Owoców i Warzyw

10.10 – 10.20 Klaudia Stefaniuk - Praktyczne aspekty suplementacji brzeczki piwnej jonami metali w warunkach przemysłowych - Opiekun naukowy: dr inż. Aleksander Poreda - Sekcja Technologii Fermentacji

10.20 – 10.30 – Tomasz Kiełtyka - Wpływ składu jonowego pożywki fermentacyjnej na wzrost drożdży piwowarskich - porównanie drożdży fermentacji górnej i dolnej - Opiekun naukowy: dr inż. Aleksander Poreda - Sekcja Technologii Fermentacji

10.30 – 10.40 - Maria Juszczak - Zawartości tłuszczu w granulacie chmielowym dostępnym na rynku EU- Opiekun naukowy: dr inż. Aleksander Poreda - Sekcja Technologii Fermentacji

10.40 – 10.50 - Aleksandra Ciepiela, Paulina Komar, Edyta Szczepańska, Paulina Syc, Katarzyna Szary, Aleksandra Zając, Ewelina Czechowska - Możliwości zastosowania aceroli (Malpighia glabra L.) do produkcji sorbetów - Opiekun naukowy: dr Kinga Topolska - Sekcja Monitoringu i Atestacji Żywności

10.50 – 11.00 – dyskusja

11.00 – 11.10 – Tomasz Sołtysik, Wojciech Rok - Ostatnia paróweczka hrabiego Barry Kenta – studium na temat ewolucji preferencji konsumenckiej - Opiekun naukowy: Ewelina Węsierska – Sekcja Przetwórstwa Mięsa

11.10 – 11.20 - Oksana Chemeris - USING OF AMARANTH MEAL IN THE TECHNOLOGY OF SEMIMANUFACTURED MEAT PRODUCTS - Opiekun naukowy: docent Irena Martyniuk - Lwowski Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii imienia S.Z. Grzyckiego

11.20-11.30 - Borova Olena - THE PIGMENT CONTENT IN BEEF WITH A SPECIFIC AUTOLYSIS DEVELOPMENT PROCESSES - Opiekun naukowy: prof. Maria Paska - Lwowski Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii imienia S.Z. Grzyckiego

11.30-11.40 - Izabela Janiga, Joanna Świderska - Zawartość składników bioaktywnych oraz odżywczych w mąkach o charakterze prozdrowotnym - Opiekun naukowy: dr hab. inż. Dorota Gumul - Sekcja Technologii Węglowodanów

11.40 – 11.50 - Anna Frączek - Charakterystyka rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych arabinoksylanów wyizolowanych z ziarna żyta i pszenicy – Opiekun naukowy: dr inż. Krzysztof Buksa - Sekcja Przetwórstwa Zbóż

11.50-12.00 – dyskusja

12.00 – 12.20 – przerwa

12.20 – 12.30 - Bilynskyj Roman - THE OXIDANT STABILITY OF BUTTER MADE BY DIFFERENT WAYS AND BY ADDITION OF THE NATURAL ANTIOXIDANTS - Opiekun naukowy: prof. Orisja Cisarik - Lwowski Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii imienia S.Z. Grzyckiego

12.30 – 12.40 - Katarzyna Kluz - Właściwości ciastek kruchych wzbogaconych obnóżami pyłkowymi - Opiekun naukowy: dr inż. Magdalena Krystyjan - Sekcja Technologii Węglowodanów

12.40 – 12.50 - Jurand Sęk, inż. Patrycja Łakoma - Porównanie jakości sensorycznej wybranych produktów słodzonych sacharozą lub jej zamiennikami oraz preferencje konsumenckie odnośnie ich spożycia - Opiekun naukowy: dr inż. Małgorzata Bączkowicz - Sekcja Analizy i Oceny Jakości Żywności

12.50 – 13.00 - Dębska J., Sokół E., Woźniak M. - Wykorzystanie cebuli do produkcji dżemów o wysokich walorach prozdrowotnych - Opiekun naukowy: dr inż. Emilia Bernaś - Sekcja Żywności Prozdrowotnej

13.00 – 13.10 - Dorota Zubel - Wsparcie chemioterapii antynowotworowej przez bioaktywne związki zawarte w żywności - Opiekun naukowy: dr Maja Grabacka - Sekcja Technologii Fermentacji

13.10 – 13.20 – dyskusja

13.20 – 13.30 - Gabriela Papuga - Wpływ ekstraktów z czerwonej cebuli (Allium cepa L.) na mikroorganizmy - Opiekun naukowy: dr Aleksandra Duda-Chodak - Sekcja Mikrobiologiczna

13.30 – 13.40 - Justyna Kijak - Wpływ ekstraktów z cytryńca chińskiego (Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.) na drobnoustroje - Opiekun naukowy: dr Aleksandra Duda-Chodak - Sekcja Mikrobiologiczna

13.40 – 13.50 - Magdalena Rojek - Ocena właściwości antyoksydacyjnych i antymikrobiologicznych ekstraktów z jagód goji (Lycium barbarum L.) - Opiekun naukowy: dr Aleksandra Duda-Chodak - Sekcja Mikrobiologiczna

13.50 – 14.00 - Ewa Mrowiec, Agnieszka Rysiewicz - Próba wykorzystania jagody acai (Euterpe oleracea Mart.) do produkcji sorbetów owocowych - Opiekun naukowy: dr Kinga Topolska - Sekcja Monitoringu i Atestacji Żywności

14.00 – 14.10 - Kinga Graniczkowska - Stężenie jonów metali w pożywce fermentacyjnej w aspekcie stosowania drożdży immobilizowanych - Opiekun naukowy: dr inż. Aleksander Poreda - Sekcja Technologii Fermentacji

14.10 – 14.20 - Natalia Kędziora - Żywotność drożdży suszonych – wpływ parametrów procesu rehydratacji - Opiekun naukowy: dr inż. Aleksander Poreda - Sekcja Technologii Fermentacji

14.20 – 14.30 - Mateusz Uczkiewicz, Klaudia Krzysik, Adrianna Majchrzak, Marta Remiszewska - Wpływ reklamy na decyzje nabywcze konsumentów podczas zakupów żywności – badanie ankietowe - Opiekun naukowy: dr Kinga Topolska - Sekcja Monitoringu i Atestacji Żywności

14.30 – 14.40 – dyskusja

 

15.30 – Ogłoszenie wyników i podsumowanie Sesji

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie 31-120 Kraków, Al. Mickiewicza 21, fax: 12 633 62 45, 2009-2013    Redaktor    Polityka cookies